Zonnepanelen Schoonmaken

Wij krijgen vaak de vraag of het nodig is om de zonnepanelen te laten reinigen. Daarom hebben we extra informatie aan onze website toegevoegd. Wanneer zonnepanelen vervuild raken wordt de opbrengst minder. Hierom kan het verstandig zijn om uw panelen te reinigen. Zonnepanelen bevatten vanuit de fabriek een coating om de panelen te beschermen tegen vuil en weersinvloeden. Het meeste vuil wordt door de regen weggespoeld. toch kan het zijn dat zonnepanelen naar verloop van tijd vies worden. Factoren de hierin mee spelen zijn onder anderen: Het weer, de hellingshoek en omgevingsfactoren.

Wanneer zonnepanelen in een kleine hellingshoek liggen zal vuil minder goed weg spoelen door de regen. 

Is er veel groen rondom uw zonnepanelen installatie, zoals bomen of mos. Dan heeft u eerder kans op groene aanslag op de zonnepanelen.

De laatste zomers hebben we vaker last gehad van lange periodes zonder al te veel regen. Dit ging gepaard met wind vanuit de Sahara waardoor er veel zand lag. Dit was ook terug te zien op de zonnepanelen.

Vaak is het voldoende om eens in de 1 a 2 jaar uw panelen te reinigen.

Wanneer dient u vaker de zonnepanelen te reinigen:

  • Kleine hellingshoek
  • Veel groene aanslag
  • Veel vogelpoep
  • Panelen leveren minder op terwijl er genoeg zon is
  • Op de onderste rand van de zonnepanelen ligt een laag vuil
  • Roet aanslag. Wanneer u in druk gebied woont met veel (vlieg)verkeer. dan heeft u sneller last van roet. Ook industrie of houtkachels hebben hier invloed op.

Hoe maak ik mijn zonnepanelen schoon?

Aller eerst is het verstandig om te kijken of u de zonnepanelen zelf kunt schoonmaken of dat u dit beter kan uitbesteden. Hierin is persoonlijke veiligheid de belangrijkste factor.

Liggen uw panelen op een makkelijk begaanbare plek, zoals een plat dak. Dan kunt de zonnepanelen gemakkelijk zelf schoonmaken. heeft een u laag schuin dak dan kan u dit met behulp van een telescoop stok ook vaak zelf schoonmaken.

Is dit niet het geval neem dan contact op met bijvoorbeeld uw glazenwasser. Komt u er niet uit kunt u ook contact opnemen met ons. Wij kijken graag met u mee naar de mogelijkheden.

Belangrijk: Gebruik absoluut geen schoonmaak middel of een schurende borstel. Dit kan de vuilafstotende laag aantasten. Hierdoor blijft er sneller en meer vuil op de zonnepanelen liggen en neemt de opbrengst af.

Gebruik bij voorkeur osmose water. hiermee voorkomt u kalk aanslag.

 

Sociale media

Volgt u ons al op sociale media? zo bent u altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. u kunt ons volgen door op de onderstaande pictogrammen te klikken

Nog een vraag?

Heeft u nog een vraag over het schoonmaken van uw zonnepanelen of een andere vraag? neem dan contact met ons op. Ga hier voor naar contactpagina.

Extra informatie